W tym artykule:
- Kto może zostać właścicielem food trucka?
- Czym jest food truck?
- Jakie warunki sanitarne musi spełnić food truck
- Ile kosztuje food truck?
- Jakie formalności należy dopełnić po zmianie przeznaczenia pojazdu na food truck?
- Jak ubezpieczyć food truck?
- Wyposażenie food trucka – jak się zabezpieczyć przed ewentualnymi szkodami?
- Nie czekaj i już dziś ubezpiecz food truck w CUK Ubezpieczenia!
Food truck w Polsce to coraz bardziej popularne rozwiązanie. Wielu przedsiębiorców, którzy zajmują się branżą gastronomiczną zdecydowało się na przeniesienie swojej działalności na kółka. Nowa rzeczywistość związana z koronawirusem sprawiła, że food trucki zyskały na popularności. Właściciele tego typu pojazdów zastanawiają się jak wygląda ubezpieczenie przyczepy gastronomicznej. Food truck to nie tylko samochód, ale również całe jego gastronomiczne wyposażenie. Ubezpieczenie food trucka nie jest zatem tak proste, jak ubezpieczenie zwykłego samochodu. Sprawdź, co możesz ubezpieczyć i czy rzeczywiście warto.
Kto może zostać właścicielem food trucka?
Usługi gastronomiczne mogą być prowadzone przez każdą osobę. Nie ważne, jakie masz wykształcenie czy ile masz lat. Prowadzenie działalności gospodarczej w tym zakresie nie podlega szczególnym ograniczeniom, nie ma tu konieczności uzyskania żadnych wpisów do rejestru ani pozwoleń. Jeżeli zastanawiasz się nad założeniem swojej firmy – dowiedz się, jaki jest koszt food trucka oraz jak można go ubezpieczyć.
Działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych może być prowadzona w dowolnej formie m.in. jako jednoosobowa działalność gospodarcza, spółka jawna, spółka cywilna, spółka z.o.o., spółka komandytowa, komandytowo-akcyjna lub jako spółka akcyjna. W przypadku prowadzenia tej formy działalności oczywiście powinna być ona zarejestrowana pod odpowiednim PKD.
Dopasujemy ubezpieczenie firmowe do Twoich potrzeb. Zostaw kontakt, a zadzwonimy do Ciebie.
Czym jest food truck?
Food truck można nazwać inaczej furgonetką, która służy sprzedaży jedzenia, przygotowanego na wynos. Food trucki to samochody dostawcze, w których znajduje się wyposażenie gastronomiczne, kasa fiskalna, instalacje elektryczne oraz wiele innych przedmiotów służących do prowadzenia działalności gastronomicznej. Wszystkie te rzeczy warto ubezpieczyć. Wyposażenie food trucka może być bardzo cenne, zadbaj więc o to, żeby Twój sprzęt był bezpieczny.
Jakie warunki sanitarne musi spełnić food truck
Jeżeli decydujesz się na prowadzenie działalności gospodarczej związanej z gastronomią, musisz mieć świadomość, że wiążę się to ze spełnieniem kilku określonych warunków sanitarnych, które są związane z produkcją oraz przechowywaniem żywności.
Jakie warunki muszą być spełnione, żebyś mógł otworzyć swój mobilny punkt gastronomiczny?
W wytycznych przygotowanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną działalność gospodarcza, która polega na prowadzeniu food trucka powinna spełniać następujące wytyczne:
- Koniecznie powinny być dostępne urządzenia, które pozwolą utrzymać właściwą higienę personelu (w tym sprzęt do higienicznego mycia oraz suszenia rąk, higieniczne urządzenia sanitarne oraz przebieralnie).
- Powierzchnie, które mają kontakt z żywnością muszą być w dobrym stanie oraz muszą być wykonane z materiałów, które są łatwe w czyszczeniu oraz dezynfekcji. Powierzchnie powinny być gładkie, zmywalne, odporne na korozję oraz wykonane z nietoksycznych materiałów.
- Powinny być zapewnione odpowiednie warunki do czyszczenia oraz dezynfekcji narzędzi i sprzętu do pracy.
- Jeżeli częścią Twojej działalności będzie mycie środków spożywczych, powinny zostać ustanowione odpowiednie procedury, aby móc dokonywać tego w sposób higieniczny
- Należy zapewnić odpowiednią ilość wody pitnej – gorącej i/lub zimnej.
- Koniecznie należy zapewnić również odpowiednie warunki i udogodnienia do higienicznego usuwania i składowania niebezpiecznych lub niejadalnych substancji oraz odpadów (nie tylko stałych, ale też płynnych).
- Konieczne jest również zapewnienie odpowiednich warunków do utrzymania oraz monitorowania właściwych warunków termicznych żywności.
- Środki spożywcze powinny być tak przechowywane, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczeń.
Ile kosztuje food truck?
Otwarcie food trucka jest znacznie tańsze niż otwarcie zwykłej restauracji. Odpowiedź na to, jaki jest koszt food trucka nie jest jednak prosta. Wszystko zależy od tego, jaki masz początkowy budżet, jaką kuchnię zamierzasz serwować oraz od tego, czy zatrudniasz kogoś do pomocy, czy wszystkim będziesz zajmował się sam. Przyjmuje się, że początkowy koszt, jaki musisz ponieść, żeby posiadać pojazd gastronomiczny to około 50-80 tysięcy złotych.
Odpowiednio dopasowany samochód to podstawa!
Na początek powinieneś wybrać odpowiedni samochód, który zostanie przerobiony na pojazd gastronomiczny. Auto jest sporym wydatkiem. W zależności od tego, jakie posiadasz fundusze, koszt zakupu odpowiedniego samochodu może wynieść od 30 do nawet 200 tysięcy złotych. Wszystko zależy od tego, czy zdecydujesz się na zakup nowego auta, czy kupisz używany pojazd. Nie zapominaj, że równie ważne jest wyposażenie food trucka. Zakup potrzebnych sprzętów również generuje duże koszty. Oczywiście na samym początku możesz wybrać tańsze rozwiązania, natomiast w przyszłości z pewnością będziesz chciał modernizować swój food truck tak, żeby spełniał oczekiwania Twoich klientów.
Ile kosztuje utrzymanie food trucka?
Zastanawiasz się, jakie są miesięczne koszty utrzymania food trucka i na co trzeba się przygotować? Wiele osób decyduje się na prowadzenie food trucka zamiast zwykłej restauracji ze względu na to, że koszt utrzymania pojazdu gastronomicznego jest niższy. Rzeczywiście koszty są znacznie mniejsze niż chociażby ceny wynajmu lokalu. Warto jednak pamiętać, że koszty, na jakie musimy się przygotować, mogą mieścić się pomiędzy 5 a 10 tysięcy złotych. Na te kwoty składają się m.in. opłaty za stałe miejsce w dobrej lokalizacji, koszty benzyny czy ubezpieczenie food trucka.
Z DORADCĄ
Jakie formalności należy dopełnić po zmianie przeznaczenia pojazdu na food truck?
Food trucki nie są standardowymi pojazdami. Zwykłe samochody służą przede wszystkim do przewozu osób lub towarów. Food trucki mają wiele wspólnego z pojazdami dostawczymi, jednak wymagają kilku przeróbek, co tym samym zmienia ich przeznaczenie na pojazd gastronomiczny.
W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 roku Prawo o ruchu drogowym food trucki mieszczą się w definicji pojazdów specjalnych, które rozumie się jako:
„Pojazd samochodowy lub przyczepę przeznaczone do wykonywania specjalnej funkcji, która powoduje konieczność dostosowania nadwozia lub posiadania specjalnego wyposażenia; w pojeździe tym mogą być przewożone osoby i rzeczy związane z wykonaniem tej funkcji”.
Kiedy samochód jest już przystosowany do pełnienia nowej funkcji, musisz wykonać badanie techniczne. Poddając swój pojazd takiemu badaniu powinieneś zabrać ze sobą dowód rejestracyjny, kartę pojazdu, a także zaświadczenie, że zmiany zostały dokonane przez firmę, która ma do tego odpowiednie uprawnienia. Zmiany konstrukcyjne musisz zgłosić również w wydziale komunikacji oraz odnotować informację o zmianie rodzaju pojazdu na samochód specjalny w dowodzie rejestracyjnym.
Jak ubezpieczyć food truck?
Zastanawiasz się, czy ubezpieczenie food trucka jest obowiązkowe? Podobnie jak pojazdy osobowe czy dostawcze, samochody specjalne muszą posiadać obowiązkowe ubezpieczenie OC. Decydując się na prowadzenie działalności gastronomicznej z całą pewnością chciałbyś posiadać ubezpieczenie przyczepy gastronomicznej również w ramach ubezpieczenia autocasco czy assistance.
Ryzyko spowodowania kolizji czy wypadku takim pojazdem raczej nie zdarza się często. Food trucki bardziej narażone są na szkody spowodowane np. przez osoby trzecie lub żywioły. Kupując ubezpieczenie autocasco masz pewność, że ubezpieczyciel pokryje ewentualne szkody, a wypłata z AC pozwoli na naprawę Twojego pojazdu.
W przypadku ubezpieczenia OC nie ma problemu z zawarciem polisy. Mimo że pojazdów specjalnych nie znajdziemy w takich katalogach jak Info-Expert czy Eurotax, OC jest ubezpieczeniem obowiązkowym, a to oznacza, że ubezpieczyciele muszą zaproponować składkę na ubezpieczenie takiego pojazdu. Taką polisę kupisz w naszych placówkach, gdzie doradcy przygotują dla Ciebie najlepszą ofertę. Przy ubezpieczeniu food trucka towarzystwa ubezpieczeniowe biorą pod uwagę podobne parametry jak przy ubezpieczeniu pojazdów, które znajdziemy w katalogach tj. dane Twojego pojazdu, dane właścicieli czy osób, które będą kierowały tym samochodem. Poza podstawowymi informacjami towarzystwa pytają również o sposób użytkowania Twojego auta. Te parametry będą miały wpływ na wysokość składki za ubezpieczenie przyczepy gastronomicznej, która do Ciebie należy.
Poza ubezpieczeniem OC możesz dodatkowo zabezpieczyć swój food truck polisą autocasco. Ochroni Cię ona w razie wystąpienia zdarzeń losowych takich jak szkody parkingowe, szkód wyrządzonych przez żywioły czy na wypadek kradzieży. Warto pamiętać, że ubezpieczenie AC chroni jedynie obudowę pojazdu. Sprzęty, które znajdują się w środku nie są objęte tym ubezpieczeniem. Wyposażenie food trucka możesz chronić inną polisą ubezpieczeniową.
Ile kosztuje ubezpieczenie przyczepy gastronomicznej?
Ubezpieczenie food trucka ze względu na to, że jest to pojazd specjalny, będzie nieco droższe niż ubezpieczenie zwykłego auta. Cena zależy jednak przede wszystkim od Twojej historii ubezpieczeniowej oraz szkodowości. Jeżeli posiadasz dobrą historię ubezpieczeniową, składka za ubezpieczenie będzie zdecydowanie niższa niż w sytuacji, gdy nigdy nie ubezpieczałeś żadnego pojazdu.
Wyposażenie food trucka – jak się zabezpieczyć przed ewentualnymi szkodami?
Ubezpieczenie food trucka może obejmować również wyposażenie, które znajduje się w środku, a często bywa bardzo kosztowne. Taka polisa oferowana jest tylko przedsiębiorcom. Jako osoba prywatna nie będziesz mógł wykupić takiego ubezpieczenia.
Między innymi Warta oferuje produkt, który jest dedykowany właścicielom food trucków. Zakresem objęte jest mienie wewnątrz pojazdu gastronomicznego m.in.:
- szafki,
- piece i kuchenki,
- lodówki,
- opiekacze oraz frytkownice,
- produkty spożywcze oraz inne środki obrotowe,
- wartości pieniężne,
- mienie osób trzecich.
Towarzystwo odpowiada za szkody, które polegają na uszkodzeniu, zniszczeniu czy utracie ubezpieczonego wyposażenia food trucka w następstwie zdarzeń losowych. Podczas zawierania takiej polisy niezbędne jest rozszerzenie zakresu ubezpieczenia o mobilne użytkowanie. Możesz ubezpieczyć również swoje mienie od dewastacji czy awarii sprzętu (m.in. chłodni).
Warto pamiętać również o rozszerzeniu ochrony ubezpieczeniowej o OC za szkody rzeczowe oraz szkody wyrządzone osobom trzecim w związku z prowadzeniem określonej działalności gospodarczej. Wybierając to rozszerzenie warto pamiętać, żeby dokupić dodatkowe klauzule np. za szkody, które są związane z przeniesieniem chorób zakaźnych lub zakażeń czy OC pracodawcy.
Nie czekaj i już dziś ubezpiecz food truck w CUK Ubezpieczenia!
Ubezpieczenie food trucka jest bardzo ważne. Opisane wyżej zakresy ochrony, poza ubezpieczeniem OC komunikacyjnym są dobrowolne, jednak jeżeli chcesz spać spokojnie i nie martwić się o swój dobytek, warto dokupić dodatkową ochronę ubezpieczeniową. Przyjdź do jednej z placówek CUK lub skontaktuj się nami dzwoniąc na infolinię, gdzie doświadczeni doradcy pomogą dobrać odpowiedni do Twoich potrzeb zakres ubezpieczenia.
Oceń artykuł